Miért érdemes kerülni kozmetikumainkban és bőrápolószereinkben a parabént?

10/14/2021
Miért érdemes kerülni kozmetikumainkban és bőrápolószereinkben a parabént?

Legyen a kozmetikum parabénmentes! Miért figyeljünk rá?

Miért érdemes kerülni kozmetikumainkban és bőrápolószereinkben a parabént? Erre keressük a választ legújabb blogposztunkban, hiszen egyre több kozmetikumon van feltüntetve, hogy nem szerepel összetevői között a parabén. De nézzük, hogy mit jelent pontosan a parabén és miért tartjuk mi is szem előtt!

A parabén nem más, mint egy tartósítószer funkciót betöltő összetevő, amit a kozmetikum gyártók az olcsósága miatt szeretnek használni a különböző krémekben. Tartósítószer funkciójával nincs is kérdés, viszont a bőrre gyakorolt hatásával sajnos egyre több probléma merült fel. És bár a költséghatékony alternatívák még mindig hiányoznak a kozmetikumok palettájáról, első a bőrünk egészsége! Így egyre több gyártó búcsúzik ettől az összetevőtől és nekünk is érdemes kerülnünk a használatát. Hogy miért…?

A parabének káros hatásai

A bőrünkre kent parabéntartalmú hidratálók rendkívüli gyorsasággal szívódnak fel, és kerülnek be a véráramba. Több kutatás szerint is a rendszeres használat mellett a parabének felhalmozódhatnak a szervezetben, ahol állandó jelenléte negatív sejtfolyamatokat indíthat el. Emellett bőrünkön alkalmazva allergizáló hatása lehet, ekcémát is kiválthat.
A parabéneket ezek a kutatások a negatív sejtfolyamatokon túl összefüggésbe hozták rákos sejtelváltozással is, valamint befolyással lehet a hormonháztartásra, ezért fiatal lányoknak kifejezetten kerülendő használatuk.
A parabének a szövetekben felhalmozódva növelhetik az UVB okozta DNS károkat a sejtekben. Bizonyították azt is, hogy bizonyos parabének napsugárzásnak kitéve, fokozzák a bőr sejtjeinek pusztulását, ezzel hozzájárulva a bőr öregedéséhez és a káros - akár rákos - sejtelváltozás megindulásához.
A jelenlegi uniós szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0,4% lehet. Sajnos számos gyártó még mindig előszeretettel használja termékeiben, viszont szerencsére egyes országok már évek óta javasolják az összetevő teljes betiltását.

Mire figyeljünk Vásárlóként?

Vásárlóként tudatosan figyeljük a termékösszetevőket a kozmetikumokon.
Az alábbi összetevőket és rövidítéseket érdemes tehát kerülni: methylparaben, butylparaben, valamint a BHA, EDTA, BHT, DEA, TEA.
Mivel egyre több gyártó kerüli a komponenst, ezért ők felhívják a figyelmet a parabénmentességre a termékcsomagolás elején, megkönnyítve ezzel dolgunkat!

Számunkra fontos a minőségi lábápolás, emiatt az Aphrodite üzleteiben, és webáruházban , a termékkínálatunk összeválogatásánál, illetve Pedi Planet saját márkás lábápoló termékek fejlesztésénél is különös figyelmet fordítunk a minőségi összetevőkre, alapanyagokra.

Mire figyeljünk Szakemberként?

Pedikűrös vagy manikűrös szakemberként különösen fontos, hogy Vendégeink és saját magunk egészsége védelmében kerüljük a parabéneket tartalmazó kozmetikumok használatát.

Érdemes belegondolni abba, hogy míg a Vendégek 2-3 hetente 1-2 óra időtartamot töltenek a szalonban, addig a szakember, akár naponta 8-10 órát. Ez pedig még fokozottabb terhelés a szervezetnek, ha káros hatású anyaggal érintkezünk huzamosan. Ezért a munkakörnyezet kialakításában, az eszközök és szerek megválasztásában, vendégeink és saját biztonságunk, az egészségmegőrzés legyen a legfőbb szempont. Természetesen a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek megfelelő és állandó használata mellett.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékeld Te is