Tavaszi lábápolás fontossága

05/22/2021
Tavaszi lábápolás fontossága

A tavaszi lábápolás fontossága

A lábápolás fontossága tavasszal talán nem mindenkinek természetes, pedig minden évszakváltásnál érdemes odafigyelni a láb bőrének és körmeinek állapotára, ápolására.

Miért érdemes lábfürdővel kényeztetni a lábat?

A lábáztatás jó hatással van testi-lelki állapotunkra, igazi stresszoldó. Lazítja a láb izmait, segíti az erek keringését. A lábáztató só a természet erejével fertőtleníti a bőrt és a körmöket, illetve a száraz bőr mikrórepedéseit összehúzza. A lábáztató sók kellemes illata segít az ellazulásban, ezért érdemes az illatok közt válogatni. Akinek nagyon száraz a bőre, annak ajánlott az áztató vízbe magas urea tartalmú lábáztató folyadékot tenni. Az urea hidratálja, puhítja a bőrt, ezzel is megkönnyítve a bőrkeményedés eltávolítását. (Áztatás után a talpon lévő bőrkeményedések is hidratálódnak.)

Aki nem jár rendszeresen pedikűröshöz, érdemes beszerezni egy jó minőségű sarokreszelőt, mellyel körkörös mozdulattal az egész talpat át tudja dörzsölni. Ez nem helyettesíti a pedikűröst, de puhán tartja a talp bőrét, különösen a sarokrészen, mely így nem tud kirepedezni. A sarokreszelőt 3-4 naponta, a napi tisztálkodás után is érdemes használni, mert a lábkrémek felszívódása a sarokreszelő használata után sokkal hatékonyabb lesz!

Mit tartalmaznak a lábkrémek?

A különböző lábkrémek gyógynövények kivonatait, illóolajokat, ureát, glicerint, lanolint és minden olyan anyagot tartalmaznak, amire a lábnak szüksége lehet. Természetesen ez a sokféle hatóanyag nem egy tégelyben található. A láb bőre akárcsak, mint az arc vagy a kéz bőre, napi rendszeres ápolást, krémezést igényel. Ápolásra az egészséges bőrnek van szüksége, hogy az egészséges állapot sokáig fennmaradjon.

A lábnak is van úgynevezett bőrtípusa. A láb bőre is egyénenként eltérő, ezért nem mindegy, milyen hatóanyagú lábkrémmel történik a láb bőrének ápolása, esetleg regenerálása. Sok embernél viszont a lábbőr repedezett, kiszáradt nekik már egy magasabb urea tartalmú regeneráló krém használatára van szükségük, hogy visszaállítsák a bőr hidratáltságát és megszüntessék a bőr repedéseit.

A körmök ápolása a lábon

Ne feledkezzünk meg a körmök rendszeres ápolásáról sem! A pedikűrös szakmája a körmök vágása, formázása, szükség szerint vékonyítása. Pedikűrös szakember szakszerűen tudja kezelni a körmöket, de ha ezt otthon szeretnénk megvalósítani, akkor a lábkörmök rövidítéséhez a körömcsípők használata a legoptimálisabb. Azért van ilyen sokféle forma és méret, hogy mindenki megtalálja a számára legjobban használható csípőt. Körömvágásnál figyeljünk oda a megfelelő körömformára és -hosszra, mert ha rosszul vágjuk a körmöket, akkor a köröm benőhet és fájdalmas pillanatokat okozhat. Vágás után körömreszelővel lehet megadni a végső körömformát, valamint a köröm szélének a peremét is meg lehet vele reszelni.

A köröm felületét bufferekkel, polírozókkal lehet átcsiszolni, a köröm környékét pedig bőrápoló olajjal lehet ápolni. A körömápolás során használt eszközök fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg, valamint a vágás után a bőrfertőtlenítésről sem!

A fertőtlenítőszerek használata megakadályozhatja a fertőzések kialakulását, ha pedig már kialakult egy fertőzött terület, használatuk segít a gyógyulásban.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékeld Te is